Monday, November 20, 2017             Login
1e Halve marathon 1999 Print

De eerste:
Een lang verwachte droom van Hans van Sambeek kwam uit. Een halve marathon door de bossen van de gemeente Sint Anthonis, het loopterrein van Hans.
Deze ½ marathon zou enkele weken voor Rotterdam plaatsvinden. In december 1998 werden de eerste gesprekken gevoerd tussen Hans, Henk Kuijpers, Charles Linders, Twan Toonen, boswachter Frank van Kalleveen, Frans Jansen en Eric Sommers (ter ondersteuning). Na enkele bijeenkomsten werden de volgende feiten geregeld; prijzen gesponsord door Jan v/d Hoogen, de petten als herinnering gesponsord door de staatsbossen (boswachter Frank), de leden werden gebeld voor de taakverdeling, uitzetting parcours enz. enz..

De wedstrijddag; 27 maart 1999,  de temperatuur 17 graden    (onderstaande foto is afkomstig van Erik Willems en dateert uit 1999)
en zonnig.
De verwachting over het aantal deelnemers varieerde van 50 – 100 deelnemers. De verwachtingen werden overtroffen en daarom stonden er 124 deelnemers aan de start van de eerste staatsbosloop. Vooral de omgeving Uden, Gemert, Venraij en de verenigingen Duvaria en natuurlijk Olympus waren sterk vertegenwoordigd.
Het startschot werd gegeven door de boswachter en het geweld kon vertrekken. D.m.v. een Walky Talky stond men in verbinding met de start / finish organisatie, zodat die samen met het publiek op de hoogte bleef (op het laatst was het zelfs live doordat de microfoon bij de ontvanger werd gelegd). Er ontstond een kopgroep van 5 atleten met Tonnie Rooijendijk, Jos Linders, Willie Gerrits, Jan Nabuurs en natuurlijk ook Hans van Sambeek. Deze kopgroep verkreeg al snel een duidelijke voorsprong op 2 volgende lopers: Cees van Baal en Erik Willems.
De eerste dame was al snel een feit en vol overtuiging nam Marian Wientjes afstand van de andere dames.
De strijd bij de heren daarentegen was heel wat spannender. Tonnie en Hans voerden het tempo geleidelijk aan op, zodat achtereenvolgens Jan, Jos en Willy de koplopers moesten laten gaan. De laatste 5 kilometer versnelde Tonnie nogmaals, waarop Hans geen antwoord had en Tonnie rechtstreeks naar de overwinning liep met een eindtijd van 1:15:03. De dubbele slag voor onze Olympusleden was een feit met een 2e plaats voor Hans. 3e Werd Willy Gerrits.

Marian Wientjes eindigde als eerste dame op een eindtijd van 1:33:33.
Een zeer geslaagde loop, met voor iedere loper een pet en medaille als herinnering en de uitslagenlijst met startfoto gratis opgestuurd.

Reactie(s) op bovenstaand verslag:

Hoi redactie,

Leuk idee om even in de geschiedenis te gaan van de halve marathon.
Ik las dat het Hans zijn idee was om dit te gaan organiseren, dat is ook zo, maar het idee kwam van mij  af.
Ik was toen nog geen lid van Olympus maar van De Keien.
In die tijd trainden Hans en ik wekelijks op het parcours en zo is het ontstaan.
Het parcours heb ik ingemeten en na een kleine verandering tot het parcours van heden gekomen.

In 2001 is het parcours eenmalig veranderd, dit had te maken met de varkenspest en werd  het schapenpark als verboden gebied verklaard.
We hebben toen het pad langs boswachter Frank van Kalleveen gelopen tot aan de harde weg, daarna weer de originele route.

Ik stuur ook nog wat foto's uit mijn plakboek, misschien kun je die bij een artikel gebruiken.
Misschien is het ook wel leuk te vermelden als er al iemand voor de 10de keer deelneemt

Erik